Friday 21 June 2013

Komposisi Sarang Burung Walet


1)9% kelembapan
2)20% abu tak organik
3)2.3% protein (Glycoprotein & 17 jenis asid amino)
4)2.3% organik
5)38.7% karbohidrat (sialic acid, hexosamines,hexoses,deoxyexose)

Ciri-Ciri Burung Walet


Sayap
Menggerakkan sayap untuk luncur laju. Suka apungkan diri (glide) dengan gerakan minima pada bahagian hujung sayap (aerial agility). Kelajuan : 160km/jam

Mulut
Paruhnya kecil tetapi boleh membuka rahang luas. Serangga yang terbang mudah ditangkap. 

Mata
Besar dan menghala kehadapan (forward facing eyes) pandangan binocular vision.

Kaki
Kaki terlalu pendek dan lemah; 
kuku jari membengkok; 
berpauk dengan jari; 
pada lokasi sarang sahaja

Pengenalan Terhadap Burung Walet


Burung walit atau Aerodramus Fuchipagus adalah burung pemakan serangga. Burung ini berwarna gelap yang mampu terbang dengan kelajuan dan pergerakan yang cepat. Mempunyai ukuran tubh sedang/kecik, dan memiliki sayap berbentuk sabit yang sempit.

Burung walit tidak boleh mendarat di tanah atau hinggap pada dahan pokok kerana kakinya yang pendek (gripping freet) dan biasanya boleh didapati di gua-gua pinggir hutan, sawah, habitat yang berkayu serta di kawasan pantai atau lombong. Burung Walit mampu terbang dalam kegelapan melalui kaedah 'eccholation' dan membuat sarang menggunakan air liurnya.

Terdapat hanya dua spesis Burung Walit yang sarangnya boleh dimakan iaitu Aerodramus Fuciphagus (Edible Nest-Swiftlet) dan Aerodramus Maximus (Black Nest-Swiftlet). Spesies-spesies ini banyak ditemui di negara-negara Asia Tenggara seperti Malaysia dan Indonesia

Wednesday 19 June 2013

Sup Sarang Burung


RESEP 1 (Cara masak paling sederhana)

Untuk 1 buah sarang burung, tambahkan sekitar 600ml air di dalam mangkuk keramik.
Kukus/tim selama 2 jam dengan api kecil hingga sedang
Setelah matang tambahkan gula batu dalam keadaan panas agar gula ikut lumer dan aduk hingga rata.
Sajikan hangat atau dingin (masukkan kedalam kulkas dahulu).

RESEP 2 (Cara sehat dan cocok untuk dinikmati bersama seluruh keluarga)

50gr Sarang Burung
100gr Gula Batu
20gr Ginseng Amerika yang sudah diiris tipis-tipis (pao shen / yang shen)
1 liter air mineral
Masukkan semua bahan ke dalam mangkok keramik
Kukus/tim selama 2 jam dengan api kecil hingga sedang.
Sajikan hangat atau dingin (masukkan kedalam kulkas dahulu).

RESEP LAIN :

Sarang Burung juga dapat dimasak bersama BIJI GINKGO, ANGCO (HONGZHAO), dengan KALDU AYAM dan masih banyak lagi, sesuai selera. Di kesempatan yang lain kami akan mengupdate resep sarang burung dengan resep-resep yang baru yang tak kalah lezatnya dengan resep 1 dan 2

 (Penggunaan panci tim dapat digantikan dengan slow cooker, yang perlu diperhatikan adalah : Jangan sekali-kali memasak Sarang Burung dengan panci yang terkena api secara langsung)

SARAN KONSUMSI

Untuk anak-anak : Olah dan berikan 1/2 mangkukan sarang burung untuk 1 anak setiap minggu sekali.
Untuk dewasa : Olah dan berikan 1 mangkukan sarang burung setiap minggu sekali atau dibagi menjadi 3 bagian, simpan dalam kulkas dan minum setiap 2 hari sekali dalam keadaan perut kosong.

Selamat Menjamu Selera